• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Blid delad i två. Till vänster porträtt på Lars Blixt vid sjön i Stugun och till höger en bild på ett hus bortom ett vetefält

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lars Blixt på Ragunda kommun har kartlagt hundratals med obebodda fastigheter – här berättar han mer om varför och vad det gett för resultat. Foto: Dzintra Dumbre/SVT

Så har kartläggningen av ödehus gått i Ragunda kommun

Uppdaterad
Publicerad

För att öka antalet fastboende i Ragunda kommun har Lars Blixt arbetat aktivt med att kartlägga obebodda hus i kommunen.

Något som har gett effekt – flera hus har fått nya ägare.

Tillsammans med några av kommunens byaföreningar har Lars Blixt identifierat över 400 fastigheter som ansetts vara obebodda.

– Först gjorde jag en grovinventering vilket har landat i 400–500 fastigheter hittills. Sedan tillsammans med byarna har vi sett över vilka som kan vara helt obebodda, säger Lars Blixt, projektledare Ragunda kommun.

Ägarna till husen som bedömts vara obebodda har sedan fått brev med intresseförfrågan om planerna för fastigheten.

– De allra flesta ägarna har varit positiva och tyckt att det är ett roligt initiativ.

Samarbete med regionen

I samband med regionens satsning på ökad inflyttning till länet, utvecklades bland annat portalen Ta steget. Genom den har Lars Blixt kunnat komma i kontakt med potentiella inflyttare.

– Det har blivit att jag nästan agerat som mäklare, då jag kunnat matcha folk som vill flytta hit, med fastigheter från kartläggningen.

Viktigt att vara ihållig

Lars Blixt hoppas att kommunen ska kunna fortsätta arbetet framåt, då han tror att framgången ligger i att vara ihållig.

– Det tar några år innan det fäster sig och folk tar kontakt mer spontat, och där är vi nu. Det gäller att fortsätta.

Även integrationen av folk som lockats till flytt ingår i arbetet.

– Man kan inte bara lämna dem, utan man måste känna att de funnit sin plats. Att de fått tillräckligt med kontakter för det de behöver på sin nya plats i livet.

I ett 70-tals kök vid borde sitter en liten tjej och hennes mamma som har en tax-hund i knät

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Frida Nilsson tillsammans med dottern Dixie och resten av familjen har flyttat till Jämtland från Västra Götaland – tack vare Ragunda kommuns projekt. Foto: Dzintra Dumbre/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.