I ett 70-tals kök vid borde sitter en liten tjej och hennes mamma som har en tax-hund i knät

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från Skaraborg till Österåsen i Ragunda kommun för Frida Nilsson och dottern Dixie med familj. Så fann de drömboendet tack vare kommunens kartläggning av ödehus. Foto: Dzintra Dumbre/SVT

Barnfamiljen nappade på erbjudande om ödehus – lämnade Skaraborg för Ragunda

Uppdaterad
Publicerad

Frida Nilsson med familj har flyttat till Jämtland från Västra Götaland efter att de fann drömgården. Det skedde tack vare Ragunda kommuns kartläggning av ödehus.

Det var för två år sedan som familjen började tänka på att de vill flytta.

– Vi ville flytta norrut för att slippa leran, säger Frida Nilsson.

Blev erbjudna testvecka

Efter att de anmält sitt intresse för Jämtland kom de i kontakt med Lars Blixt från Ragunda kommun som kartlagt obebodda fastigheter i kommunen och tipsade om ett av dessa till familjen.

– Vi kom i kontakt med ägaren som erbjöd oss att testa en vecka, som semesterhus, och vi tackade ja. Det gjorde vi i fjol med.

Hon menar att familjen har på så vis kunnat testa boendet först, innan de köpte fastigheten och flyttade dit permanent.

– Egentligen var det slumpen att vi hamnade här. Hade inte Lars kontaktat mig och tipsat om huset, så hade vi inte varit här.

Blid delad i två. Till vänster porträtt på Lars Blixt vid sjön i Stugun och till höger en bild på ett hus bortom ett vetefält

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lars Blixt på Ragunda kommun har kartlagt hundratals med obebodda fastigheter i kommunen. Han berättar om varför kartläggningen började och vad det har gett för resultat. Foto: Dzintra Dumbre/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.