Östersund stödjer Stockholms-OS

Uppdaterad
Publicerad

Östersunds kommun stödjer SOK:S planer på ett vinter-OS i Stockholm. Men samtidigt kräver man att skidskyttetävlingarna förläggs i Östersund.

I början av sommaren lanserade Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, idén om att Sverige ska ansöka om ett vinter-OS 2022 i Stockholm. Alpina grenar som kräver fallhöjd, ska placeras i Åre. Östersund, som tidigare funnits med i OS-diskussioner var helt lämnade utanför.

Det upprörde politiker i Östersund som menade att de gjort allt som SOK tidigare sagt att man ska göra för att förbereda för en OS-ansökan.

OS-frågan

Men nu stödjer alltså Östersunds kommun idén om ett Stockholms-OS. Fast skidskyttetävlingarna ska förläggas på nationalarenan för skidskytte – i Östersund. En sådan lösning skulle vara 200 miljoner kronor billigare än att bygga en temporär skidskytteanläggning i Stockholmsområdet.

Östersunds kommun, regionförbundet och länsstyrelsen har låtit det före detta länsrådet, Uno Svaleryd, göra en utredning som ser på fördelarna med att förlägga skidskyttet i Östersund. Förutom att anläggningarna redan finns i Östersund, så räknar kommunen med att en OS-by för de aktiva och ledarna, skulle kunna förläggas på Storsjö Strand, i det området som snart ska börja bebyggas.

Dessutom, menar utredaren, så skulle spelen redan vara splittrade mellan Stockholm och Jämtland, i och med att stora delar av de alpina tävlingarna måste förläggas till Åre. Att ytterligare en disciplin förläggs till länet, kan inte vara en nackdel, menar han.

Skidskytteförbundet ställer sig bakom förslaget att förlägga skidskyttet till Östersund.

– Vi har redan en anläggning av yppersta världsklass, säger Ingemar Arvidsson, generalsekreterare på Svenska skidskytteförbundet.

Utredningen har lämnats över till Jöran Hägglund, som fått i uppdrag att utreda kostnaderna för  en OS-ansökan och ett olympiskt spel i Stockholm/Åre, år 2022.

Du kan läsa hela utredningen här på Östersunds kommuns hemsida.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS-frågan

Mer i ämnet