– Det är jobbigt att gå. Det är halt på många platser, som i backar och så, säger Wilma Magnusson.
Har du varit nära att ramla?
– Ja det har jag.
Har sandat på morgonen
Enligt Jonathan Hellström, tillförordnad enhetschef för gata- park och drift på Östersunds kommun, har de varit ute sedan klockan fyra på tisdagsmorgonen och sandat prioriterade gång- och cykelvägar.
– Vi har full förståelse att man tycker att det är obehagligt att gå på halkan, samtidigt har vi vår budget och våra kriterier som vi går efter, säger han.
Strax efter klockan sju kallades även en sandbil ut för att punktvis sanda buss- och huvudgator i stan och på Frösön. Men vid 10-tiden var det fortfarande halt på flera platser.
Snön påverkar
Orsaken till detta är att kommunen vill ploga bort så mycket snö som möjligt innan de sandar för att slippa göra proceduren igen. Även typen av snö påverkar arbetet, plusgrader och stora snömängder är faktorer som kan påverka mer än till exempel snö och minusgrader.
Varför åkte ni inte ut tidigare?
– Vi prioriterar de större gatorna där vi vet att det kan bli problem för busstrafiken att ta sig fram. Jag kan inte svara på varför man inte åkte tidigare, utan vi har arbetsledare som gör besiktningar och bedömer vad som behöver göras, säger Jonathan Hellström.
När det gäller sandning av trottoarer så är det upp till fastighetsägaren att se till att dessa sandas, inte kommunen.
Finns en förståelse
Och även om många som SVT träffade tyckte det var jobbigt med halkan fanns även viss förståelse.
– Det är en svårighet att kunna sanda överallt. Jag förstår deras problem, säger Karl-Erik Isaksson.
Östersunds kommuns budget för vägunderhållning för såväl sommar som vinter ligger i nuläget på 36 miljoner kronor årligen.