Till vänster är en undervattensbild på ett barn som simmar i en bassäng. Till höger en bild på Martin Gruvelgård som är enhetschef på Storsjöbadet i Östersund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi tror att intresset för en gratis simskola kommer vara stort, och vi hoppas fånga in de som behöver det som mest”, säger Martin Gruvelgård som är enhetschef på Storsjöbadet. Foto: Fredrik Lundmark/SVT

Östersunds kommun erbjuder gratis simskola för barn i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Östersunds kommun satsar i sommar på gratis simskola för att möta den nedåtgående trend i simkunnighet som finns bland barn och unga. 

Simning ingår i ämnet idrott och hälsa i grundskolan och för att få betyget E, det vill säga bli godkänd, så ska man klara av att simma 200 meter i en följd varav 50 meter på rygg. En rapport från Skolverket som kom i december 2022 visar att sju procent av eleverna i årskurs 6 inte kan simma 200 meter, vilket är en minskning med två procentenheter jämfört med 2014.

Östersunds kommun har därför valt att satsa en miljon kronor för att erbjuda barn och unga upp till 18 en kostnadsfri intensivkurs i simning i sommar. Det är personal från Storsjöbadet och simklubben Ägir som kommer hålla i simskolan och man vill främst nå elever i årskurs 3 till 9.

– Vår personal håller i simundervisningen för barn i årskurs 2 och 3, och där har vi sett att simkunnigheten när man kommer hit har gått ner. Att satsningen nu främst vänder sig till årskurs 3 till 9 är för att vi tror det är där det kommer göra störst nytta, säger Martin Gruvelgård som är enhetschef på Storsjöbadet.

Först till kvarn

Information om simskolan har skickats ut till föräldrar och vårdnadshavare i kommunen och den 15 maj öppnar bokningen. Eftersom det är begränsat med platser så är det först till kvarn som gäller.

– Beroende på vilken grad av simkunnighet de som anmäler sig har så går det åt olika många lärare, men vi hoppas kunna erbjuda minst 500 platser, säger Martin Gruvelgård.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.