Fängelseplanerna inkluderar bland annat delar av det gamla mentalsjukhuset på Frösön. Foto: SVT

Östersunds kommun föreslår ny placering för fängelse på Frösön

Publicerad

Efter att det tidigare beslutet om bygglov för ett nytt fängelse på Frösön överklagats föreslår Östersunds kommun nu en ny placering.

Anläggningen föreslås flyttas längre in på det aktuella området på Frösö strand för att minska den negativa påverkan och uppfylla kraven på säkerhet.

Det var sommaren 2023 som Kriminalvården berättade att man undersökte möjligheterna att anlägga en anstalt med cirka 100 platser på Frösön.

I februari i lämnades en ansökan om bygglov in, men den tänkta placeringen på Frösö strand stötte på hinder.

Bygglovet överklagandes och Mark-och miljödomstolen slog fast att fängelseplanerna på Frösö strand stred mot detaljplanen.

Nu har Östersunds kommun beslutat föreslå en ny placering, där anläggningen flyttas längre in på det aktuella området. Närmare bestämt föreslår kommunen en ny detaljplan för den så kallade sysselsättningsbyggnaden så att den flyttas längre in, norr om den befintliga huvudbyggnaden intill Öneslingan.

Föreslår ny placering efter kritik

På så vis hoppas kommunen minska den negativa påverkan på omgivningen och samtidigt tillgodose säkerhetskraven som verksamheten kräver.

– Vi har lyssnat på synpunkter från tidigare samråd och arbetat för att minska påverkan på både kulturmiljö och landskapsbild genom att flytta anläggningen längre in på området. Vi tror att detta är en lösning som kan balansera olika intressen, säger miljö- och samhällsnämndens ordförande Magnus Andersson (C) i ett pressmeddelande.

Den föreslagna byggnaden omfattar tre våningar och källarplan, med en total byggnadsarea på cirka 840 kvadratmeter. Dessutom innefattar planen bland annat perimeterskydd och belysningsmaster.

Nu går nya detaljplaneförslaget går ut på samråd för att ge allmänheten och berörda parter möjlighet att lämna synpunkter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.