På avfallsanläggningen i Gräfsåsen, strax utanför Östersund, har man en speciell avdelning där två personer jobbar med att avpaketera matavfall från butiker.
– Vi började förra året när livsmedelsbutikernas matavfall egentligen klassades som kommunalt avfall. Vi måste, liksom komposten från fastigheter, hämta och ta hand om det, säger Jon Isaksson, chef för avfall- och avloppsanläggningar i Östersunds kommun.
– Nu har vi ett test på åtta butiker och det är ungefär ett ton i veckan som har avpaketerats.
Syftet: Öka återvinningsgraden
1 januari 2024 började de nya EU-reglerna för avfallshantering gälla. Det innebär att butikerna måste sortera matavfallet och förpackningarna separat. Olika förpackningar som till exempel kartonger, glasburkar och metallförpackningar ska tömmas på matavfall, så att förpackning och innehåll kan återvinnas var för sig.
– Självklart är det här det bästa vi kan göra när butikerna inte har någon avsättning för maten, säger Jon Isaksson, chef avfall- och avloppsanläggningar Östersunds kommun.
Matavafallet går sedan direkt till biogasanläggningen som finns på Gräfsåsen, och biogasen kommer kunna användas som drivmedel till personbilar, bussar och lastbilar.