Det är nog inte så många Östersundare som märkt av den stora biogasanläggningen som just nu byggs inne på Gräfsåsens avfallsanläggning. Den ligger långt in på området och syns i princip inte förrän man kommer ända fram.
Anläggningen beräknas kosta omkring 400 miljoner kronor, men av det är över 140 miljoner investeringsstöd från Klimatklivet.
– Det är nära nu och det känns såklart jättekul. Än så länge håller vi tidsplanen, så någonstans till sommaren är vi igång och producerar våra två produkter, biogödsel och biogas, säger Biogas i Jämtland Härjedalens vd Lars Grundqvist.
Krav på sortering
Sedan första januari i år är det lag på att alla hushåll och verksamheter i landet måste sortera ut komposterbart matavfall, samt att alla kommuner måste samla in det. Förutom hushållens matavfall kommer Arlas fabrik i Östersund, samt ett antal lantbruk i regionen stå för den största delen av inflödet till anläggningen.
Inte klart med köpare av gasen
Biogödslet som anläggningen kommer producera går tillbaka till lantbruken och är en nog så viktig produkt, poängterar Lars Grundqvist. Men vad som kommer hända med biogasen är fortfarande lite oklart.
Det handlar om flytande biogas (LBG) som helt riktar in sig på tunga fordon. Det finns redan en ganska väl utbyggd infrastruktur för att tanka LBG i landet, men i Jämtlands län finns idag den möjligheten bara i Östersund.
– Vi förhandlar just nu med flera intressenter, och då är ett av våra kriterier att man ska bygga tankstationer. Eftersom syftet med anläggningen är att uppnå klimat och miljömål, så vill vi stimulera att man kan tanka och köra på ett regionalt producerat drivmedel, säger Lars Grundqvist.