Bildens vänstra del visar en biogasanläggning med stora ståltankar och rörsystem. Den högra delen visar en man i arbetskläder med en vit säkerhetshjälm på huvudet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lite i skymundan har bygget av kommunens biogasanläggningen på Gräfsåsen växt fram. ”Det är nära nu”, säger Biogas i Jämtland Härjedalens vd Lars Grundqvist. Foto: Fredrik Lundmark/SVT

Biogasanläggningen i Östersund börjar ta form: ”Första gasen klar till sommaren”

Publicerad

Planerna på en stor biogasanläggning i Östersund har funnits i olika former under lång tid. Resan dit har dock varit långt ifrån spikrak, men snart står faktiskt kommunens anläggning klar på Gräfsåsen strax utanför stan.

Det är nog inte så många Östersundare som märkt av den stora biogasanläggningen som just nu byggs inne på Gräfsåsens avfallsanläggning. Den ligger långt in på området och syns i princip inte förrän man kommer ända fram.

Anläggningen beräknas kosta omkring 400 miljoner kronor, men av det är över 140 miljoner investeringsstöd från Klimatklivet.

Biogasanläggning i Gräfsåsen

– Det är nära nu och det känns såklart jättekul. Än så länge håller vi tidsplanen, så någonstans till sommaren är vi igång och producerar våra två produkter, biogödsel och biogas, säger Biogas i Jämtland Härjedalens vd Lars Grundqvist.

Krav på sortering

Sedan första januari i år är det lag på att alla hushåll och verksamheter i landet måste sortera ut komposterbart matavfall, samt att alla kommuner måste samla in det. Förutom hushållens matavfall kommer Arlas fabrik i Östersund, samt ett antal lantbruk i regionen stå för den största delen av inflödet till anläggningen.

Inte klart med köpare av gasen

Biogödslet som anläggningen kommer producera går tillbaka till lantbruken och är en nog så viktig produkt, poängterar Lars Grundqvist. Men vad som kommer hända med biogasen är fortfarande lite oklart.

Det handlar om flytande biogas (LBG) som helt riktar in sig på tunga fordon. Det finns redan en ganska väl utbyggd infrastruktur för att tanka LBG i landet, men i Jämtlands län finns idag den möjligheten bara i Östersund.

– Vi förhandlar just nu med flera intressenter, och då är ett av våra kriterier att man ska bygga tankstationer. Eftersom syftet med anläggningen är att uppnå klimat och miljömål, så vill vi stimulera att man kan tanka och köra på ett regionalt producerat drivmedel, säger Lars Grundqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Biogasanläggning i Gräfsåsen

Mer i ämnet