• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Foto: SVT.

Över 1000 personer deltog i cruising i Östersund

Uppdaterad
Publicerad

Årets Springmeet blev inställd på grund av coronapandemin. Men trots det var det många som samlades i gårkväll för cruising i Östersund. Enligt polisen framfördes ett stort antal fordon där ungefär 1000 personer deltog.

Den här helgen skulle egentligen Springmeet ha genomförts. Motorträffen brukar locka mängder av människor. På dagen brukar hugade motorentusiaster samlas på Optands flygfält och på kvällen är det sedan traditionell cruising genom Östersund.

Men i år ställdes arrangemanget alltså in på grund av den rådande coronapandemin. Beskedet kom redan i april men för några veckor sedan började det florera rykten på sociala medier att en cruising ändå skulle genomföras.

Arrangörer vädjade innan att inte åka

De ryktena fångades även upp av arrangörerna som då gick ut och vädjade till entusiaster. De pekade på att deras affisch hade ändrats och att någon spred felaktig information. De uppmanade därför alla att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och pekade på att alla fick träffas nästa år istället.

Trots det samlades alltså många under lördagskvällen uppe i Lillänge.

– Vi tror att det var ungefär 300 bilar och sammanlagt ungefär 1000 personer, säger Michael Lundberg som är jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Östersund.

Polisen valde att inte avbryta. Däremot har man beslutat att upprätta en anmälan om brott mot ordningslagen. Däremot är det i dagsläget oklart vem den ska riktas mot eftersom sammankomsten uppmanades via sociala medier.

I videon ovan berättar Michael Lundberg hur polisen agerade i går kväll och varför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.