Fjällskogen bör skyddas genom frivillighet och inte tvång, både för små skogsägare som Erik Alexandersson i Kall, som för stora skogsbolag. Det menar Naturvårdsverket och i klippet ovan berättar verkets Stefan Henriksson hur det ska gå till. Foto: SVT

Överenskommelse: Med frivillighet skyddas fjällnära skog

Uppdaterad
Publicerad

Skogsutredningens förslag om skyddet av fjällskog har fått mycket kritik från skogsägarhåll. Nu försöker Naturvårdsverket kratta banan för en alternativ lösning, grundad på frivillighet istället för tvång. Hur det ska ske – och hur det påverkar små skogsägare – berättar Naturvårdsverkets biolog Stefan Henriksson i videon ovan.

Naturvårdsverket har slutit en avsiktsförklaring med tre stora skogsbolag: SCA, Holmen och Stora Enso, med anledning av det förslag i Skogsutredningen som rör skyddet av fjällnaturskogar.

Värdefulla naturskogar

Bakgrunden är att det längs hela svenska fjällkedjan finns ett stort sammanhängande skogslandskap med höga naturvärden. Området är ett av de få intakta större skogslandskapen i Europa och i den utredning som nu är aktuell föreslås att större delen av den här skogen, på drygt 500 000 hektar, ska skyddas på grund av den höga biologiska mångfalden.

Skogsutredningen

Stark kritik: ”Konfiskering av mark”

Det mesta av området ägs redan av staten, men omkring 7 300 privata markägare skulle beröras. Många av dem finns i Jämtlands län. De skulle enligt förslaget få välja mellan intrångsersättning, köpeskilling eller ersättningsmark. Många av de privata markägarna är små skogsägare som är mycket kritiska till förslaget, vilket uppfattas som en slags konfiskation av mark.

Skogsutredningens fjällskogssatsning kommer att avgöras genom en politisk process och beslut av regering och riksdag. Avsiktsförklaring avser enbart beskriva hur ett fjällskogspaket skulle kunna hanteras om sådana beslut fattas, förtydligar Naturvårdsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsutredningen

Mer i ämnet