– Det är minusgrader på nätterna och man kan vakna upp till 10 cm snö så ha extra kläder och kolla vädret noga både innan och under fjällturen, säger Sven Moe, fjällräddare. Foto: SVT

Polisen och fjällräddare uppmanar fjällvandrare: Var förberedda på dåligt väder

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tiden har det skett några uppmärksammade fjällräddningar då vandrare har överraskats av snabba väderförsämringar. Nu uppmanar polisen och fjällräddningen de som planerar att vandra i fjällen i höst att vara väl förberedda.

– Vädret kan snabbt slå om från sol till minusgrader och snö, säger Sven Moe, fjällräddare.

Polisen ansvarar för alla räddningsinsatser i fjällvärlden. Till sin hjälp har de Fjällräddningen och denna kallas ut när det föreligger fara för liv och hälsa. Det innebär att om man blir nödställd och i behov av akut hjälp så kan en fjällräddning vara aktuell. 

– Om möjligt, gå inte ensam på fjället och lämna alltid färdmeddelande. Sedan är det viktigt att du visar hänsyn till djurlivet och den natur du befinner dig i, säger Rickard Svedjesten, ordförande i Svenska Fjällräddarnas Riksorganisation.

Fler råd till den som ska ut på fjället hittar du i faktarutan nedan. I videon berättar fjällräddaren Sven Moe vad vandrare kan vänta sig.

Råd från polisen till fjällvandrare:

  • Vädret förändrar sig snabbt i fjällvärlden så följ såväl nationella som lokala väderprognoser
  • Medför förstärkningsplagg och ombyten så att du klarar minusgrader
  • Ta del av råd och rekommendationer från lokala guider eller anläggningar om du är ovan den terräng du kommer att röra dig i. Då kan du få dagsaktuella råd om bästa färdväg
  • Ta dig ner i skyddande terräng så snabbt som möjligt vid väderförsämring
  • Säkerställ att den metod du väljer för att orientera med fungerar över tid och i alla väder, ofta är karta och kompass det mest tillförlitliga
  • Överväg om dagsturer är att föredra framför en längre vandring med övernattningar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.