delad bild, dels på en kvinna med reflexväst där det står polisvolontär och dels en bild från ett konferensrum där men ser en polis och två åhörare

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför behövs polisvolontärer i Östersund och så ser intresset ut. Hör kommunpolis Maria Könberg och ett par Östersundsbor berätta mer i videon. Foto: Marie Selander, SVT.

Polisen söker polisvolontärer i Östersund: ”Extra öron och ögon därute”

Publicerad

Just nu söker polisen i Östersunds kommun polisvolontärer.

Det handlar om frivilliga som på sin fritid hjälper polisen på olika sätt, exempelvis genom nattvandringar och vid stora evenemang.

– Polisens volontärer har inget polisiärt uppdrag överhuvudtaget utan de är extra ögon och öron där ute, säger kommunpolis Maria Könberg.

Polisvolontärer finns på många håll i landet, men i Östersund har verksamheten varit vilande i många år. Senast det fanns polisvolontärer i kommunen var för omkring tio år sedan.

Men enligt ett beslut från polisledningen ska det finnas polisvolontärer på större orter och nu är det dags för en nystart i Östersund.

Söker ”sunda, kloka och förståndiga”

Polisen söker intresserade och har hittills haft ett par informationsmöten. Det senaste mötet hölls i lördags och då dök fem Östersundsbor upp på Trygghetens hus.

– Det är oroligt i samhället, men jag tänker att polisen gör ett bra jobb och då vill jag gärna ställa upp och göra vad jag kan, sade Astrid Hedquist, en av deltagarna.

SVT: Vilka personer söker ni, ni visade en film här idag och där sades det att det inte är ”muskelknuttar med pitbulls” det handlar om?

– Nej vi söker sunda, kloka, förståndiga medborgare som vill göra en insats, säger Maria Könberg.

Att vara polisvolontärer är ett frivilligt uppdrag där det inte utgår någon ekonomisk ersättning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.