• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Jonas Ståhl, står med keps och glasögon framför en stor röd ladugårdsbyggnad i Moan, längs Skalstugevägen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det har jag svårt att köpa” – se den långa omväg Jonas Ståhl i Duved har fått när paket har skickats till kall efter postortsändringen. Foto: Lukas Johansson/SVT

Postnord ändrade postort från Duved till Järpen – då fick Jonas åka 11 mil längre för att hämta paket

Uppdaterad
Publicerad

I mitten av juni ändrade Postnord postnummer och postort för de som bor på Skalstugevägen, nordväst om Duved i Åre kommun. Det har lett till att postpaket hamnat i både Kall och Järpen.

– Vi på glesbygden behöver inte ännu längre avstånd, säger Jonas Ståhl, som bor på Skalstugevägen.

Nu väljer Postnord att backa efter kritiken.

SVT har varit i kontakt med flera personer som bor på Skalstugevägen som sedan den 17 juni fått hämta sina paket i Kall och Järpen sedan Postnord ändrade deras postort till Järpen. Somliga försändelser går att ändra, men har till exempel någon annan postat ett paket så hamnar det där det hamnar.

Några har löst problemet genom att beställa i kompisars namn som bor i Duved. Men Jonas har behövt resa till Kall två gånger i sommar bara för att hämta paket. 11 mil längre tur och retur jämfört med Duved.

Postnord tar till sig kritiken

Postnord förklarar att man gjorde ändringen för att få en mer rationell postutlämning, men efter att flera boendes nu hört av sig backar man från ändringen och kommer återgå till tidigare postort.

– När vi gjorde vår riskanalys såg vi inte att det skulle bli så stora konsekvenser, säger Hans Bergander, distriktschef Postnord.

Den 16 september ska boende ha fått tillbaka sin gamla postort Duved, samt få ett nytt eget postnummer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.