Personer hänger upp en stor banner på ett stängsel. Bannertexten har på ena sidan ordet ”OCKUPRAT” och på den andra sidan står ”Vi vill ha Dialog”. Miljön verkar vara utomhus med höstfärger i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På tisdagen protesterade bybor efter att Krokoms kommun valt att stänga Landöns förskola. Nu kräver de dialog från berörda politiker som fattat beslutet. Foto: April Caarph/SVT

Protestaktion mot nedläggning av Landöns förskola – platsen ockuperad: ”Folk är förbannade”

Uppdaterad
Publicerad

Nedläggningen av Landöns förskola i Krokoms kommun har väckt stark kritik.

På tisdagen – första dagen förskolan hölls stängd – ockuperades förskolan av upprörda bybor i protest mot nedläggningsbeslutet.

– Folk är förbannade och vill ha svar, men här på plats har det varit en god stämning. Man känner att man ändå kan göra någonting, säger Sara Swedenmark i Medborgarinitiativet Krokoms växtkraft.

På måndagskvällen höll Medborgarinitiativet Krokoms växtkraft ett möte, en medborgardialog, om nedläggningen och där beslutades att under tisdagen genomföra en protestaktion i samband med att förskolan och fritidshemmet stängs.

– Vi saknar fortfarande besked och det har inte varit någon dialog som ska föras med berörda, säger Sara Swedenmark.

Kritik mot beslutet

Förhoppningen med protesterna är att visa att sitt missnöje gentemot Krokoms kommuns politiker.

– Vi vill visa att det här är ett felaktigt beslut som är taget på felaktiga grunder. Vi vill att man river upp beslutet, säger Sara Swedenmark.

För få barn

Beslutet motiveras med att barnen på förskolan är för få. I våras gick nio barn på förskolan. I höst har antalet barn på förskolan varit sex. De barnen har nu fått byta till en annan förskola.

– Landöns förskola och fritidshem är en bra verksamhet men med få barn och tyvärr ser vi inte i våra prognoser att det blir en ökning av barn i Offerdal, sa Jannike Hillding (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden till SVT Jämtland när förslaget lades.

Vid 14-tiden på tisdagen hade inga ansvariga politiker från majoriteten besökt Landöns förskola.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.