Niclas vos Essen, enhetschef på Räddningstjänsten Jämtland, menar att beredskapen för att hantera bränder i länet är god då man har höjt beredskapen sedan sommaren 2018. Foto: Jakob Wesslund/SVT

Räddningstjänsten Jämtland förberedd på stora bränder i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Hittills har sommaren i länet varit relativt förskonad från rasande skogsbränder men räddningstjänsten Jämtland har de stora bränderna från 2018 i färskt minne. De senaste åren har man därför höjt beredskapen för att kunna hantera många och stora bränder.

Förutom stora satsningar på intern utbildning av personal och förändrade rutiner har räddningsförbundet i Jämtland fått ett större stöd av Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap, MSB. Bland annat har man använt två av myndighetens helikoptrar, som har varit stationerade i Östersund, för att släcka bränder tidigare i sommar. 

-  Vi är väldigt tidiga med att begära hjälp från MSB om vi ser ett behov. Det handlar om att få rätt resurser på rätt plats och undvika att det blir en större brand, säger Niclas von Essen, enhetschef på Räddningstjänsten Jämtland.

Stabilt personalläge

Just nu är det ingen omfattande brandrisk i länet enligt SMHI. Niclas von Essen delar den bilden och menar att det för räddningstjänstens del hittills har varit en någorlunda normal sommar sett till antalet brandutryckningar. Men det är något som kan ändras snabbt.

– Det hänger ju helt på vädret och det är oberäkeneligt. Blir det varmt och torrt en längre tid så har vi fler bränder igen och det är just den kombinationen som gör det svårt att släcka elden. Men vi hoppas såklart att det inte händer, säger han.

Personalläget för sommaren beskriver han som stabilt, även om många är på semester och det råder en brist på deltidsbrandmän.

– Vi anpassar oss efter behov. Får vi en situation med många svårsläckta bränder kan vi komma att kalla in mer folk men det är inget vi har behövt hittills, säger von Essen.    

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.