• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kalix och Grytnäs i Kalix kommun, Norrbottens län. Det brinner i ett sågverk nära Kalix med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Rättegång om dödsskott

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen inleddes rättegången mot den jägare som sköt en 20-årig jaktkamrat från Kungsör under älgjakten.

Det var den 14 oktober 2011 som den tragiska händelsen ägde rum  i närheten av Gäddede i Jämtland. Jägaren, en man i 50-årsåldern, hade just skjutit en älg när en ny älg dök upp i skogen. Den befann sig 50 meter från honom. Mannen siktade och sköt. Skottet missade, men så hörde han ett skrik och en person föll till marken.

Han hade träffat en 20-årig jaktkamrat som befann sig 180 meter därifrån. 20-åringen bedöms ha avlidit omedelbart, en vecka före sin 21-årsdag. 20-åringen var på besök i Gäddede för att jaga älg. De hade jagat tillsammans tidigare.

Dödligt vådaskott i Gäddede

Buskage och kamoflage

Åklagaren väckte åtal för vållande till annans död och menar att det var fri sikt från det plats där skottet avlossades, jägaren borde ha sett den andra personen om han varit mer uppmärksam.

Försvaret hävdar å sin sida att 20-åringen var svår att upptäcka eftersom han befann sig i ett buskage och bar kamouflagekläder.

En jaktkonsulent har kommit med ett expertutlåtande kring olyckan och säger att det är följden av en lång rad misstag som orsakat 20-åringens död.

Rättegången beräknas pågå till onsdag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödligt vådaskott i Gäddede

Mer i ämnet