Just nu går kommuner och regioner runt om i landet till domstol – med Migrationsverket som motpart. Regionen Jämtland Härjedalen ligger hittills hos förvaltningsrätten med ärenden om fem asylsökande patienter. Anna Frisk berättar varför. Foto: Maria Harning, SVT

Regionen går till domstol om asylsökande

Uppdaterad
Publicerad

Just nu går kommuner och regioner runt om i landet till domstol – med Migrationsverket som motpart. Regionen Jämtland Härjedalen ligger hittills hos förvaltningsrätten med ärenden om fem asylsökande patienter.

– Det kommer att dyka upp flera överklaganden, både från oss och övriga landet. Just nu går det inte att överblicka var det här slutar, säger Anna Frisk hos Region Jämtland/Härjedalen.

Hittills har Migrationsverket stått för de kostnader som uppstår för asylsökande i vården. Men plötsligt blev det avslag på de ansökningar som lämnades in.

– Vi har inte fått några nya direktiv och därför står vi nu helt frågande till vad som händer, menar Anna Frisk.

Bara brådskande insatser

Migrationsverket är bara villigt att bidra med medicinska insatser som är brådskande och nödvändiga. Det som däremot sker inom öppenvården känner de sig inte ansvariga för.

– För oss framstår det här som väldigt märkligt. Vården i dag går ju ut på att patienterna ska ligga inne så kort tid som möjligt och att behandlingen därefter ska ske inom öppenvården, så mycket som möjligt, säger Anna Frisk.

Rätt till vård

Om regionen nu förlorar i förvaltningsrätten så innebär det att stora kostnader som Migrationsverket tidigare stått för hamnar hon vårdgivaren.

Vad sker i praktiken. Kommer ni att avvisa patienterna eller ta kostnaden?

– Alla har ju rätt till vård, så för patienterna blir det ingen skillnad. Men vi hoppas så klart att domen ger oss rätt så att inte kostnaden drabbar oss eller andra vårdgivare runt landet, förklarar Anna Frisk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.