– Många säger att de hade tänkt engagera sig och när Ukrainakriget bröt ut så gjorde de slag i saken. Men även händelser som Nordstream har gjort att vi här i länet ser att ansökningar kommer in, säger bataljonsförvaltare Jan Näsvall, som också är rekryteringsansvarig.
Nära målet
Riksdagen har fastställt ett mål om att hemvärnet i hela landet ska omfatta 25 000 soldater. Sedan början av året har ansökningarna strömmat in.
Från att haft en omkring 80 procent av full bemanning när det gäller landet i stort ser målet att nås utan problem.
– Vi börjar närma oss uppfyllda förband i hela Sverige, säger bataljonsförvaltare Jan Näsvall.
27 000 ansökningar
Hittills i år har hemvärnet fått in 27 000 ansökningar sett över riket i stort, enligt försvarsmakten. Det motsvarande vad som vanligen kommer in under en femårsperiod.
Efter krigsutbrottet i Ukraina i slutet av februari som ansökningarna började strömma in. Intresset har hållit i sig sedan dess.
Bara i Jämtlands län har ansökningarna ökat från 90 i början av året till 600 så här långt i år. Samtidigt har antalet som utbildat sig till hemvärnssoldater fördubblats under året.
Hör mer om intresset för hemvärnet i klippet ovan.
Hemvärnet
Hemvärnet är en del av Försvarsmaktens insatsorganisation och utgör nästan hälften av personalen.
Totalt omfattar hemvärnsförbanden cirka 22 100 män och kvinnor över hela landet.
Hemvärnsförbanden är moderna krigsförband med huvuduppgift att skydda, bevaka, ytövervaka och stödja samhället vid kris.
Alla som tjänstgör i hemvärnet är frivilliga. De allra flesta har genomfört värnplikt eller militär grundutbildning, men en stor andel är specialister exempelvis sjukvårdare och hundförare, utan tidigare militär erfarenhet.
Fältjägarbataljonen på Frösön är en del av Hemvärnet och kallas även för 14:e hemvärnsbataljon. Bataljonen är hemmahörande i Jämtlands län, hör till Norra militärregionen och administreras av Fältjägargruppen, en utbildningsgrupp inom den Norra militärregionen.
Källa: Försvarsmakten