Tre frågor om hemvärnet

Uppdaterad
Publicerad

Vilka insatser kan hemvärnet bidra med när det gäller det svenska försvaret? Och vilken uppmaning har majoren till svenskar i allmänhet när det gäller säkerhetsläget just nu? I videon svarar major Anders Sundin, bataljonschef för hemvärnet i Jämtland och Härjedalen, på några frågor om hemvärnet.

Intresset för hemvärnet är rekordstort sedan krigsutbrottet i Ukraina och har fortsatt hålla i sig under året.

Hittills i år har 27 000 personer ansökt om att få gå med i hemvärnet i hela landet, lika många som vanligen ansöker under en femårsperiod.

Hemvärnet

Hemvärnsförbanden är moderna krigsförband med huvuduppgift att skydda, bevaka, ytövervaka och stödja samhället vid kris.

Hemvärnet är en del av Försvarsmaktens insatsorganisation och utgör nästan hälften av personalen.

Totalt omfattar hemvärnsförbanden cirka 22 100 män och kvinnor över hela landet.

Alla som tjänstgör i hemvärnet är frivilliga. Istället för anställning tecknas ett avtal med Försvarsmakten om att tjänstgöra ett visst antal dygn per år för utbildning och träning.

De allra flesta har genomfört värnplikt eller militär grundutbildning, men en stor andel är specialister exempelvis sjukvårdare och hundförare, utan tidigare militär erfarenhet. Dessa utbildas av de frivilliga försvarsorganisationerna till exempel Försvarsutbildarna, Bilkåren, Svenska Lottakåren och Frivilliga motorcykelkåren.

Källa: Försvarsmakten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.