Rektorn på Hjalmar Strömerskolan i Strömsund, Ralf Sjödin.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ralf Sjödin, rektor på Hjalmar Strömerskolan i Strömsund, berätta varför skolan utbildat sin personal i att möta pågående dödligt våld. Foto: Maria Harning/SVT

Rektorn i Strömsund: Vi måste ha beredskap trots att vi tillhör en liten ort i Norrlands inland

Publicerad

För ett år sedan började Hjalmar Strömerskolan utbilda sin personal att kunna hantera pågående dödligt våld.

– Det har funnits ett behov av att klä på oss mera kunskap, säger rektorn Ralf Sjödin.

Enligt Skolverket har intresset för att utbilda och öva i hur man agerar vid pågående dödligt våld ökat markant de senaste åren.

– Det finns ett stort engagemang och det är viktigt att skolor skaffar kompetens och kunskap, säger Maria Elmér som är undervisningsråd på Skolverket.

Inga utbildningar i flera kommuner

I Östersunds kommun har grundskolor haft utbildningar i pågående dödligt våld. Även inom Jämtlands gymnasieförbund sker nu fortlöpande utbildning.

Men i övriga delar av Jämtlands län har kommunerna inte gjort några särskilda insatser än. Det visar en rundringning som SVT gjort. Samtliga säger dock att de vill och planerar för det.

– Vår säkerhetsavdelning håller på att planera för utbildning av våra skolor, säger exempelvis Krokoms barn- och utbildningschef Jan Colm.

Forskare involverade i Strömsund

I Strömsunds kommun är gymnasieskolan Hjalmar Strömerskolan först ut att utbilda sin personal.

Det har skett i samarbete med kommunens resurscentrum där även Mittuniversitetets risk- och krisforskningscentrum har varit involverade. Bland annat har lektor Minna Lundgren ingått i övningsledningen.

– Vi håller på med ett forskningsprojekt där vi bland annat studerar kommunikation före och under en krissituation, och då samarbetar vi med resurscentrum här i Strömsund, säger hon.

Nu ska måndagens övning på Hjalmar Strömerskolan utvärderas. Därefter är målet att det ska ligga som grund för övriga skolor och verksamheter i Strömsunds kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.