En delad bild med två sektioner: till vänster ett rött relikskrin med guldkanter, placerad på en vit pedestal, framför en vägg med färgade mönster. Till höger en kyrkoherde, klädd i mörkblå kavaj och en silverhalskedja, som står inne i Frösö kyrka där belysningen är dämpad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kyrkoherde Karolinn Strandberg om hur det kommer sig att en liten benbit från helgonet Sankta Lucia förvaras i Frösö kyrka. Foto: Fredrik Lundmark/SVT

Relik av Lucia förvaras i Frösö kyrka: ”Gåva från Vatikanen”

Publicerad

I en nisch i Frösö kyrka står ett litet rött relikskrin som innehåller en över 1700 år gammal benbit från det italienska helgonet Sankta Lucia.

– Vi har fått det som en gåva från Vatikanen, med äkthetsintyg och allt, säger kyrkoherde Karolinn Strandberg.

Trots att Frösö kyrka har anor tillbaka till 1000-talet, så är reliken efter Lucia ett ganska nytt tillskott. Den har faktiskt bara funnits i kyrkan sedan 2009.

I videon ovan berättar kyrkoherde Karolinn Strandberg hur det kommer sig att en benbit av det italienska helgonet, som dog i början av 300-talet, nu återfinns i kyrkan.

”Inget vi gått ut stort med”

En relik är kvarlevor från ett helgons kropp, men kan också vara en ägodel eller ett föremål som helgonet varit i kontakt med. Reliker är vanligt inom den katolska kyrkan och de lyfts ofta fram på en framträdande plats.

Inom Svenska kyrkan, som är evangelisk-luthersk, är det dock inte lika vanligt.

– Vi har inte gått ut så stort med att vi har en relik av Lucia, just för att det inte ska missuppfattas som att det är något som vi tillber i kyrkan. Men med tanke på att vi ligger efter S:t Olavsleden till Nidaros (Trondheim) så brukar många pilgrimer tycka det är lite speciellt när de får veta det.

– Sen när vi kröner Jämtlands lucia här i kyrkan varje år så brukar i alla fall jag lyfta det lite extra, säger Karolinn Strandberg.

Tar ni ut och visar upp den någon gång?

– Nej det gör vi inte. Den är nu bevarad i relikskrinet, som dessutom är larmat, och det likställer vi med en gravplats kan man säga, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.