Risken för gräsbränder minskar något till helgen. Arkivbild. Foto: TT

Varning för gräsbränder i stora delar av länet

Uppdaterad
Publicerad

Nu är risken stor för gräsbränder som riskerar att bli okontrollerbara. Ett försäkringsbolag går ut med uppmaningen: ta tändsticksaskarna från gubbarna. För det är de äldre männen som har störst förkärlek för att elda gräs.

Det råder risk för gräsbränder i Jämtlands län. SMHI varnar för stor risk för gräsbränderna i de snöfria delarna av länet framför allt på eftermiddagarna. Länsförsäkringar Jämtland bedömer att två procent av alla gräseldningar i länet leder till bränder.

Egentligen finns ingen statistik på hur ofta gräseldning övergår till brand men försäkringsbolagets uppskattning, är att ungefär två procent övergår till brand.

”Borde vara förbjudet”

– Med så höga risker borde gräseldning helt enkelt vara förbjudet eller åtminstone förknippat med kraftiga restriktioner. Det finns inga som helst skäl att elda gammalt gräs, det blir grönt i alla fall och sorken tar man ändå inte död på, anser Anders Dahlén, skadeförebyggare på Länsförsäkringar Jämtland i ett pressmeddelande.

Byggnader har redan brunnit

Enligt försäkringsbolaget har redan byggnader i länet brunnit ned på grund av gräseldning.

– Vår erfarenhet visar att det ofta är äldre personer och nästan alltid män som orsakar dessa gräsbränder, så ta tändsticksaskarna från gubbarna, uppmanar Anders Dahlén.

Inte säkert att försäkring täcker

Han poängterar också att om du varit oaktsam när du eldat och elden spridit sig är det inte säkert att försäkringen ersätter skadorna.

– Det är verkligen onödigt att flera av våra försäkringstagare, i snitt 2-5 per år, mister sina bostadshus eller andra byggnader på grund av gräseldning, konstaterar Anders Dahlén.

Tänk på det här vid eldning ute

Ha ett väl tilltaget säkerhetsavstånd till byggnader. Minsta säkerhetsavstånd, med vinden från bebyggelsen, bör vara:

Gräseldning: 15 meter

Eldning mindre omfattning cirka 1 kvadratmeter: 15 meter

Eldning större omfattning: 50 meter

Valborgsmässoeldar: 50 meter

Ha alltid släckutrustning till hands. Vattenslang eller hinkar och strilkannor är lämpliga släckredskap. Även vid eldning i liten omfattning bör släckredskap finnas tillgängliga. Du kan använda en spade vid lägereldning.

Elda i mindre högar för att ha bättre kontroll. Tänk också på att eldning på mark kräver kontinuerlig bevakning.

Elda inte så att rök och gnistor sprids mot byggnader, vägar eller så att el- och tele-ledningar skadas.

Använd inte bensin eller T-sprit för att påskynda eldning.

Lämna inte elden utan tillsyn. Släck den helt när du inte vill bevaka den längre. Ett enkelt sätt att släcka en falnande brasa kan vara att kratta isär glöden och vattna rikligt.

Källa: Jämtlands räddningstjänstförbund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.