Efter att kriget i Ukraina bröt ut har sökningar på nätet om var man hittar sitt närmaste skyddsrum ökat med 4 000 procent. Folks oro är något som Stefan Nilsson, säkerhetsingenjör på Östersunds kommun, märkt av.
– Jag får mycket mer frågor än tidigare, som till exempel om man får ta med sitt husdjur eller om det finns handikappanpassade skyddsrum. Men tyvärr finns inte det, och man får inte heller ta med sitt husdjur ner i skyddsrummet.
Säkrare utanför städerna
Stefan uppmanar alla att först och främst ta reda på var närmaste skyddsrum finns, till exempel genom skyddsrumskartan, både från hemmet och från sin arbetsplats räknat. I Östersunds kommun finns förhållandevis gott om skyddsrumsplatser, men de är främst lokaliserade runt om i centrala Östersund.
– Det beror på att MSB gjort bedömningen att man inte utgör ett mål för en fiende om man bor en bit utanför städerna. Så kanske är det säkrast att vara där, säger Stefan Nilsson.
Vem låser upp till skyddsrummen?
Många av skyddsrummen i kommunen ligger i källare under offentliga byggnader, företag eller på skolor. Så om situationen skulle uppstå att man måste fly till ett skyddsrum, vem är då ansvarig för att till exempel låsa upp entrédörrar, visa var skyddsrummet ligger och förklara hur allt fungerar?
– Det finns nog ingen utsedd ansvarig för varje skyddsrum om jag ska vara ärlig. Men efter den inventering kommunen nu gör så kommer vi också se över organisationen, samt sätta upp nya skyltar med instruktioner på hur saker fungerar inne i själva skyddsrummen, säger Stefan Nilsson.
I klippet ovan besöker SVT Jämtland ett av Östersunds kommuns större skyddsrum, under Lövsta företagscentrum på Frösön, där Stefan Nilsson förklarar hur det fungerar.