Delad bild på dels en krislåda och dels en kvinna med långt hår

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så kan du höja beredskapen för dig själv och för verksamheter – hör beredskapsdirektör Maria Kankas rekommendationer. Foto: SVT

Så kan du i Jämtlands län höja din beredskap – beredskapsdirektörens tips

Publicerad

Många länsbor är bra förberedda när det gäller hemberedskap, men det finns förbättringar kvar att göra. Det konstaterar beredskapsdirektör Maria Kanka vid länsstyrelsen med anledning av ÖB:s utspel förra veckan.

– Det vore naivt att tro att vi inte skulle kunna drabbas, säger hon.

Överbefälhavare Micael Bydén riktade förra veckan en tydlig uppmaning till svenskarna: Förbered dig för krig.

– Jag tycker att man ska ställa sig de enklaste basala frågorna. ”Om det som händer i Ukraina idag händer här imorgon, är jag då förberedd?” sade Bydén till SVT.

Efter utspelet har reaktionerna varit många. Så vad betyder det för Jämtlands län och länsborna?

Beredskapsdirektör Maria Kanka på länsstyrelsen anser att länsborna är bättre förberedda än många andra när det gäller att klara av kriser. Samtidigt slår hon fast att det ändå behövs förbättringar.

– Det handlar om att skapa ett uthålligt samhälle och där har vi alla olika roller, säger hon.

I videon ovan ger Maria Kanka några beredskapstips. Här nedanför berättar hon mer om varför hon anser att det ”vore naivt att tro att vi inte kan drabbas”.

Delad bild på taggtråd på väg i stad och på kvinna

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det vore naivt att tro att vi inte skulle kunna drabbas”, säger beredskapsdirektör Maria Kanka om möjligheten till kris eller krig. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.