Delad bild, med på ena sidan en vacker vy över en turkos tjärn, fjäll i bakgrunden och vandrare som fikar i förgrunden. På andra sidan: en man i keps.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Får cykling förbjudas och tältning begränsas i Vålådalens naturreservat? Hör vad miljörättsjurist Nils Hallberg, Naturvårdsverket, svarar i videon. Foto: Marie Selander/SVT

Tre frågor om: Så kan friluftslivet i Vålådalens naturreservat begränsas

Uppdaterad
Publicerad

På måndag väntas det bli klart med nya regler för Vålådalens naturreservat. Sannolikt blir det mer långtgående begränsningar än tidigare – som noga vägs mot till exempel allemansrätten.

– Varje enskilt område skyddas för ett specifikt syfte, säger miljörättsjurist Nils Hallberg på Naturvårdsverket.

På Naturvårdsverket har man märkt av ett stort intresse för frågorna som rör allemansrätten, enligt Nils Hallberg. Inte minst när det gäller vilka begränsningar som egentligen får göras i den.

Det är Naturvårdsverket som vägleder länsstyrelsen när det gäller uttolkning av gällande miljölagstiftning.

Vålådalens naturreservat

Inskränkningar i allemansrätten

Under måndagen 15 maj kommer beslutet om nya föreskrifter för Vålådalens naturreservat. Att döma av det förslag som presenterades i höstas är det skärpta regler att vänta, exempelvis inskränkningar i möjligheten att cykla, vandra och tälta.

Det som föreslagits är bland annat att reservatet ska zoneras, alltså delas in i olika zoner med olika regler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vålådalens naturreservat

Mer i ämnet