Tre kommuner har högre gränsvärden för fyra PFAS-ämnen, enligt Naturskyddsföreningen. Arkivbild. Foto: Christine Olsson / TT

Så mycket PFAS finns i vårt dricksvatten

Uppdaterad
Publicerad

PFAS upptäcks i nästan allt dricksvatten. I minst tre kommuner ligger man över gränsvärdena för fyra särskilt utpekade ämnen.

En växande oro finns för ett särskilt svårrenat ämne.

Naturskyddsföreningen har undersökt kranvatten i drygt 30 kommuner och 19 vattendrag. I alla vattendrag hittades PFAS, liksom nästan alla dricksvattenprov.

– Det är hälsofarliga ämnen vi pratar om. Det finns i dricksvattnet, det finns i våra sjöar, det finns i bäckar – det finns till och med i regnvattnet. Vi måste göra någonting åt situationen, säger generalsekreterare Karin Lexén.

För höga nivåer

I tre av kommunerna – Gävle, Halmstad och Västerås – finns högre nivåer än gränsvärdet. De kommunerna kommer att tvingas fixa problemet innan 2026, något som kan kosta miljoner. Västerås sticker ut, där var nivån mer än fem gånger så hög som gränsvärdet.

– Det är inte alarmerande för människors hälsa. Men det är tydligt att man måste åtgärda det, säger Mattias Öberg, docent i toxikologi vid Karolinska institutet.

På senare år har forskarvärlden börjat intressera sig för en särskilt svår PFAS att få bort. Den kallas för trifluorättiksyra, TFA, och halterna ökar kraftigt i naturen.

EU har satt ett gränsvärde på 500 nanogram per liter dricksvatten för all PFAS. Men att mäta all PFAS är svårt, och Livsmedelsverket har valt ett alternativt gränsvärde, 100 nanogram per liter för 21 utvalda PFAS, där TFA inte ingår.

Tas inte upp

Naturskyddsföreningen hittar högre mängder av TFA än EU-gränserna i Färjestaden, Malmö, Karlskrona och Visby. Även Uppsala, som lyckats få bort annan PFAS via kolfilter, har fortfarande för höga nivåer TFA.

Stockholm är snubblande nära nivån, och beräknas inom ett årtionde ha passerat gränsvärdet om PFAS-utsläppen fortsätter.

– Jag ser det som en jättetydlig signal om att vi måste stoppa utsläppen, för att vi ska våga dricka vårt vatten i framtiden, säger Hanna Holmquist, toxikolog på organisationen Chemsec.

TFA tas inte upp av blodet på samma sätt som de längre PFAS-molekylerna, utan försvinner ut ur kroppen igen, enligt Öberg. Forskarna är osäkra på hur giftigt TFA är, men Tyskland har begärt att TFA klassas som skadligt för reproduktionen.

– Det läskiga är att man vet väldigt lite om den och att den verkar finnas överallt – och i betydligt högre mängd än andra PFAS-ämnen, säger Öberg.

Fakta: PFAS

PFAS är kemikalier skapade av människan som bryts ner extremt långsamt och därför ansamlas i naturen och i våra kroppar. En del är giftiga, och kan öka risken för olika negativa hälsoeffekter.

PFAS har tillverkats sedan 1950-talet och är bland annat smuts- och fettavvisande. Det finns i allt möjligt som smink, impregnering, popcornpåsar, brandskum och solceller.

PFAS finns inte naturligt i naturen, men hittas numera överallt. Bland annat kan miljontals européer vara utsatta av för höga nivåer i sitt dricksvatten.

Källa: Kemikalieinspektionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.