• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Man tankar sin sportbil

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad några Östersundare tycker om de aviserade skattesänkningarna på drivmedel. Foto: Björn B Schäfer, SVT

Så säger bilister i Östersund om sänkningen av bränsleskatten

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagsförmiddagen meddelade regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna en sänkning av både bensin- och dieselskatten. Något som välkomnas av många bilister i Östersund.

Beskedet levererades på en pressträff med energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) samt Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt.

Regeringen vill sänka skatten på bensin med 1 krona och 64 öre per liter från årsskiftet 2024, medan dieselskatten sänks med 43 öre per liter. Även skatten för jordbruksdiesel ska sänkas ytterligare och totalt kommer satsningen kosta 6,48 miljarder kronor.

Oklar effekt vid pump

Vid pressträffen ställdes frågan exakt vad skattesänkningen kommer att innebära ”vid pump”, alltså för de bilister som tankar sina fordon. Några exakta svar kunde Ebba Busch inte ge och hänvisade till att det är flera saker som spelar in. Men hon gav ett räkneexempel. Tillsammans med de aviserade sänkningarna i reduktionsplikten kan priset för bensin komma att sänkas med cirka 2,6 kronor litern nästa år. För diesel kan sänkningen bli nästan 6 kronor litern.

SVT Nyheter Jämtland träffade bilister på en bensinmack i Östersund efter beskedet. Hör vad de tycker i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.