Naturbevakare Alf Kjellström inventerar skadorna inom den s k Jämtlandstriangeln. I klippet ovan kan du se hur det ser ut längs en del av leden. Foto: Marie Selander, SVT.

Så skadad är naturen i Jämtlandstriangeln – följ med naturbevakaren längs leden

Publicerad

Det ska satsas mer pengar på naturskydd längs vandringsleder i fjällen. Förslaget från regeringen är 50 miljoner kronor per år de närmaste fem åren. Något som välkomnas längs leder som Jämtlandstriangeln som slits hårt av ett ständigt ökande antal besökare.

I klippet ovan kan du följa med naturbevakare Alf Kjellström som inventerar var leden behöver upprustas inför kommande turistsäsong.

SVT följde länsstyrelsens naturbevakare Alf Kjellström längs en del av den så kallade Jämtlandstriangeln. Erosionsskadorna är tydliga och spåren vid sidan av  leden vittnar på många ställen tydligt om olika typer av besökare: vandrare, cyklister och löpare.

Natur skadas i fjällen

Allt fler söker sig till fjällen, inte minst har den trenden varit tydlig under pandemin. Naturupplevelser och friluftsliv främjar folkhälsan, visar mycket forskning. Samtidigt medför ett ökat antal besökare att naturen tar skada när för många samlas samtidigt på samma platser. Det har SVT Jämtland berättat om tidigare.

Mer pengar för att skydda fjällnatur

För att göra naturen mer tillgänglig för folk, men samtidigt värna naturen, föreslår nu regeringen att mer pengar satsas på naturskydd längs vandringsleder, bland annat i fjällen. I budgetpropositionen för 2022 föreslås att det under en femårsperiod satsas 50 miljoner kronor årligen på vandringlederna.

– Allt fler upptäckter Sveriges vandringsleder, och det vill vi uppmuntra genom att rusta upp och anlägga vandringsleder och fjälleder. Sverige har en fantastisk natur som alla borde ha tillgång till. Därför är det viktigt att vi gör det lätt för människor att vara i naturen, säger miljö- och klimatminister Per Bolund i ett pressmeddelande.

Hoppas på rejäl andel av pengarna

Regeringens förslag välkomnas av många, däribland naturbevakare Alf Kjellström. Det är dock fortfarande oklart hur mycket pengar som i slutänden avsätts till fjällederna i länet.

– Det vore ju bra om vi fick en bra slant av de pengarna, så vi kunde lägga ner mycket resurser på de här lederna som är så hårt slitna, säger naturbevakare Alf Kjellström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.