Hör vad några av besökarna i Jämtlandstriangeln tänker om naturskyddet i fjällen. Foto: Marie Selander, SVT.

Fjällbesökare i Jämtlandstriangeln: ”Jag plockar skräp, kan inte bara låta det ligga”

Uppdaterad
Publicerad

Många fjällbesökare vill göra vad de kan för att lämna så få avtryck i naturen som möjligt under sin fjällvistelse. I videon ovan träffar du några av dem som besökte Jämtlandstriangeln nyligen, bland annat en holländsk skräpplockare bosatt i Småland, som berättar hur han tänker kring naturskydd i fjällen.

Leden mellan Storulvån, Sylarna och Blåhammaren – den så kallade Jämtlandstriangeln – är en av landets mest populära fjälleder. En led där antalet besökare ökat kraftigt de senaste åren. I takt med det ökade besökstrycket har leden slitits hårt. Ett ständigt underhåll behövs för att minska skadorna på naturen, för när allt fler vistas på samma platser samtidigt tar naturen skada. Något som SVT Nyheter Jämtland rapporterat om tidigare.

SVT gjorde ett besök längs leden i mitten av september och mötte då några av besökarna som passerade Ulvåtjärnsstugan den dagen, mellan Blåhammaren och Storulvån. Vad de tänker om sitt eget fjällbesök och behovet av naturskydd hör du i videon ovan. Edvin Van Der Does är en av besökarna, ursprungligen från Holland, men numera bosatt i Småland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.