Så vill Åre kommun utveckla Åredalen

Publicerad

Den fördjupad översiktsplanen berör det som kallas Åredalen, från Duvedsbyn i väster till Såå i öster. Fram till den 15 juni finns möjlighet för synpunkter på förslaget.

I Åredalen är det ett starkt tryck på exploatering, samtidigt som kommunen vill att även den fastboende befolkningen ska kunna växa i dalgången. Därför har man tagit fram den fördjupade översiktsplanen som sträcker sig fram till 2035.

Då vill Åre kommun att det ska kunna bo 7 000 fastboende i Åredalen och finnas ytterligare 12 000 turistiska bäddar. 

Idag är det ca 4300 fastboende i dalen och det finns ca 42 000 turistbäddar. 

Samtidigt finns en rad faktorer som man måste ta hänsyn till. 

  • Klimatförändringarna kommer att få betydelse för besöksnäringen men också för miljön. Här måste framtida byggande ta hänsyn till bland annat extremare väder.  I stora delar av Åredalen finns ökad risk för ras och skred på grund av markförhållandena. Ökade stora nederbördsmängder spär på den risken.
  • Exploateringstrycket kan leda till konflikter mellan besöksnäring och andra näringar och dessa måste minimeras. Hur ska rennäring, jord-och skogsbruk, naturvärden och friluftsliv kunna existera samtidigt som det byggs mer bostäder, turistboenden och annan infrastruktur är några av sakerna som översiktsplanen tar upp.
  • Vatten och avloppsförsörjning – En ytterligare expansion av både fastboende och turister i Åredalen ställer krav på en fungerande vatten-och avloppsförsörjning. Det har tidvis varit stora problem tidigare.
Planområdet sträcker sig från Staabron i väster till Såå i öster. Foto: Illustration Åre kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.