Det var förra våren som Naturvårdsverket beslutade att en av Sveriges familjegrupper av varg skulle finnas i Jämtlands län. Både samebyar, Sametinget och Länsstyrelsen i Jämtland reagerade starkt mot beslutet.
Det finns i dag två vargrevir som gränsar mot Jämtlands län: Prästskogen och Krokvattnet. Tåssåsens sameby har haft en del av sina renar på vinterbete nära Krokvattnet och flera gånger i vinter har vargar angripit renhjorden.
I slutet av december ansökte Tåssåsen om skyddsjakt på två vargar i området, något som också Länsstyrelsen beviljade och båda vargarna fälldes.
Skyddsjakten stoppades
Men angreppen fortsatte och samebyn ansökte åter igen om skyddsjakt på två vargar. Den gången sköts en varg innan Förvaltningsrätten stoppade jakten efter en överklagan.
Även en tredje gång ansökte Tåssåsen om skyddsjakt som Länsstyrelsen beviljade, men den jakten stoppades innan den hade börjat. Just nu ligger det ärendet hos Kammarrätten för prövning.
– Det slår undan fötterna för rennäringen, säger Nicklas Johansson, ordförande i Tåssåsens sameby till SVT Oddasat.
Nu kräver alltså Tåssåsen, Mittådalen och Handölsdalens samebyar att beslutet om vargrevir ändras. Naturvårdsverket säger att de inte har för avsikt att ompröva sitt beslut om en vargföryngring i länet.
Fakta vargar i Jämtlands län
I den senaste rovdjursinventeringen från länsstyrelsen, från 2018/2019 beskrivs vargläget så här:
Det finns två vargrevir som gränsar mot Jämtlands län: Prästskogsreviret som delas med Gävleborg och Västernorrland är en familjegrupp om minst fem djur. Krokvattnetreviret som gränsar mot Gävleborg är en familjegrupp om minst fyra djur.
Det fanns även tidigare ett revirmarkerande par i Tandsjön, men de vargarna är avlivade genom skyddsjakt.
Förutom det fanns det sex ytterligare bekräftade vargar i länet.
Det kommer även in vargar söderifrån in i länet. Under vintern 2019/2020 har 14 vargar fällts i skyddsjakt, när det skett skada på rennäringen.
Källa: Länsstyrelsen i Jämtlands län