Sjutton år senare – men inget samiskt parlamentshus i sikte

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om ett eget samiskt parlamentshus i Sverige är en dragkamp mellan olika viljor. Före detta statsministern Göran Persson gav löftet för sjutton år sedan men ännu finns det inget beslut om finansiering.                                                                                                          

I början var det Kiruna som var placeringsorten men på grund av stadsflytten blev den första avsedda tomten olämplig. Helt plötsligt var det nio norrländska kommuner som tävlade om parlamentshusets placering, berättar Sameradion & SVT Sápmi som i klippet redogör för turerna.

Östersund vann                                                

Frågan avgjordes 2019 då Östersund vann omröstningen i Sametinget med röstsiffrorna 18-13 mot Kiruna. Flera sydsamiska politiker röstade då för Östersund och trotsade besluten i sina moderpartier.

Sameparlamentet

– Jag var väldigt delaktig i processen som vi drev gentemot sametingets politiker, säger Jerker Brexelius som är verksamhetschef på samiskt kulturcentrum Gaaltje till Sameradion & SVT Sápmi.

Finansieringsbeslutet dröjer

Hans lobbyverksamhet gav resultat men Jerker Brexelius skulle vilja se konkreta resultat. Ännu har ingenting börjat byggas och de gamla ritningarna som gjorts för den första placeringsorten Kiruna har hunnit bli inaktuella och måste förnyas.

– Nu börjar jag bli litet frustrerad. Jag skulle vilja se att sakerna gick litet fortare, säger han.

– Jag skulle inte vilja säga att ingenting har hänt för vi har försökt arbeta i den takten som Sametinget gjort. Vi har tittat på tomter och från vår sida har vi möjliggjort en framtida planering, säger kommunalrådet Bosse Svensson (C ) till Sameradion & SVT Sápmi.

Men något finansieringsbeslut från regeringen finns ännu inte – trots det sjutton år gamla löftet. Och den ansvariga sameministern vill inte ge någon kommentar till SVT om frågan.

Processer tar tid 

– Vi har inte äskat pengar ännu, säger Sametingets ordförande Per-Olof Nutti till Sameradion & SVT Sápmi. Enligt honom tar sådana här processer tid och sametingets nya förstudie om huset är precis klar.

Han förnekar att styrelsen skulle ha förhalat bygget i Östersund.

– Självklart respekterar vi ett demokratiskt beslut och arbetar efter det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sameparlamentet

Mer i ämnet