Man står på ett hygge, med några enstaka träd kvar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
FSC-certifieringen har förbättrat miljöhänynen inom skogsbruket mycket, anser SCA:s skogsskötselchef Ola Kårén. Han nämner hänsynen på kalhyggen som ett exempel. Mer om vad han menar med det och hur SCA svarar på kritiken om att bryta mot certifieringskraven genom att avverka skog med höga naturvärden – hör du i videon. Foto: Marie Selander, SVT.

SCA om FSC-certifieringen: Genant att misstag begås – men måste se till helheten

Publicerad

Ett av skogsbolagen som är certifierade enligt FSC är SCA, som anser att den medfört stora förbättringar av skogsbruket. Samtidigt medger bolaget att certifieringskraven inte alltid följs.

I fjol fick bolaget två allvarliga anmärkningar för att ha brutit mot certifieringskraven och de var kopplade till sex domstolsbeslut och vitesbelopp på sammanlagt 250 000 kronor.

Miljöhänsynen inom skogsbruket har förbättrats mycket, menar Ola Kårén, skogsskötselchef på SCA, till exempel genom mer frivilligt avsatta områden där skog med höga naturvärden skyddas.

För skogsbolag som SCA betyder certifieringen bättre konkurrensmöjlighet på marknaden och att man är del i ett globalt system där olika parter gått samman frivilligt för att hitta ett mer ”uthålligt och miljöanpassat” skogsbruk.

– FSC kommer att öka, framför allt globalt, och det är ett kvitto på att systemet fungerar, säger Ola Kårén.

Medger brott mot certifieringen

Men SCA har brutit mot certifieringskraven. I revisionen för fjolåret fick bolaget, två allvarliga anmärkningar. Dessa var kopplade till sex domar i förvaltningsrätten för att exempelvis ha avverkat skyddsvärd skog. Domarna innebar också att SCA totalt dömdes att betala 250 000 kronor i vite.

– Det är generande att få den typen av viten. Dels är det pengarna, dels också för att någonting har gått fel. Vi aldrig haft för avsikt att bryta mot de här reglerna, säger Ola Kårén.

Ett annat exempel på brott mot certifieringskraven var nyligen när SCA avverkade mer än 300 år gamla träd, som borde ha skyddats, i Västernorrland.

– Miljöcertifieringen innebär ju inte att vi är felfria. Vi gör misstag ibland och vi måste lära oss av dem, säger SCA:s Ola Kårén.

Miljöorganisationer och ideell naturvård är kritiska mot SCA för att avverkning av skyddsvärd skog sker – inte bara vid något enstaka tillfälle utan återkommande – och att detta inte leder till konsekvenser inom certifieringssystemet.

Den kritiken tillbakavisas helt av SCA. I videon ovan kommenterar Ola Kårén anmärkningarna och svarar på kritik från naturskyddshåll.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Miljöhänsyn på ett kalhygge – så syns och så ser FSC på hyggen. Foto: Marie Selander, SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.