Militärer från Fältjägargruppen hade sprängtjänst i Dagsådalen. Foto: SVT

Vilken skada kan fyra kilo sprängmedel göra?

Uppdaterad
Publicerad

Drygt fyra kilo sprängmedel hittades vid en husrannsakan i en lägenhet i Torvalla. Men vilken skada kan en sådan mängd orsaka? Vi följde med militärer från Fältjägargruppen när de hade sprängtjänst.

I Dagsådalen utanför Östersund tränar Fältjägargruppen regelbundet. Vi fick följa med några yrkesofficerare när de hade en internutbildning där cirka 14 kilo sprängmedel, fördelat på tre olika laddningar, skulle detoneras.

– Vi ska spränga is som ska göra det omöjligt att ta sig över det vattendraget, säger Mikael Jonsson, som är specialistofficer inom Fältjägargruppen.

Sprängmedel hittades i Torvalla

Under övningen placerades laddningarna under isen i vattnet på en tjärn.

– Det är cirka 40 centimeter kärnis, säger Mikael Jonsson.

400 meters säkerhetsavstånd

Under själva övningen var hela området avlyst och när väl den aktuella detonationen skedde fick ingen vara närmare än 400 meter.

– Det är säkerhetsavståndet i det här fallet men ibland har vi uppemot en kilometer. Säkerhet är A och O. Vi har tydliga regelverk och jobbar mycket med riskbedömningar som bland annat pekar på vilka säkerhetsavstånd som gäller vid olika typer av detonationer, säger Mikael Jonsson.

Mer skada om detoneras inomhus

I lägenheten i Torvalla hittades alltså 4,2 kilo sprängmedel och drygt 30 sprängkapslar.

– Jag vill inte uttala mig om det specifika fallet men rent generellt kan fyra kilo orsaka stor skada, säger Mikael Jonsson.

Sprängmedel har olika verkan beroende på om det detoneras inomhus eller utomhus.

– Är det utomhus och friliggande gör det mindre skada än om man kapslar in det i något som i ett hus eller i en bil eller något.

Tak och väggar kan ge vika

Det beror på den tryckvåg som bildas.

– När något detoneras så blir det ett gasförlopp som går betydligt snabbare än ljudet och därav blir det en tryckökning, säger Mikael Jonsson och fortsätter:

– Och har vi då grejer runt det här förloppet så kommer det att flytta på sig. Tak och väggar kan ge vika, det kan vara glasrutor som går sönder eller metallbitar som flyger iväg, säger han. 

Något som i sin tur kan skada och i värsta fall döda människor i närheten.

FOI om de sprängmedel och sprängkapslar som hittades

Polisen har också vänt sig till Totalförsvarets forskningsinstitut; FOI, för att de ska ge sitt utlåtande angående det sprängmedel och de sprängkapslar som hittades i lägenheten.

De skriver att riskområdet i bebyggda områden är minst 200 meter runt laddningen.

Bland annat skriver de:

* Vid detonation utgör dynamiten livsfara för person som befinner sig någonstans i lägenheten där laddningen påträffades, på våningen ovanför där laddningen påträffades samt utanför lägenhetens fönster.

* Dynamiten kan detoneras med påträffade sprängkapslar.

* Det finns en risk att dynamiten detonerar vid brand.

* Det är enkelt att aptera dynamiten för detonation med sprängkapslar och det tar i storleksordningen några sekunder.

I samma stycke skriver även FOI:

* Ytterligare kan även sägas att: Det går med aktuell dynamit och med material från vanliga butiker att tillverka sprängladdningar som är dödliga på flera hundra meters avstånd.

Källa: Polisens förundersökningsprotokoll

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sprängmedel hittades i Torvalla

Mer i ämnet