Bodil Carlsson på länsstyrelsen står i en skog, lutad mot en stor och gammal trädstam, tittande upp mot trädet. Marken är täckt med färgglada höstlöv och omgivningen är omgiven av gröna träd och buskar. Ljusstrålar filtrerar genom träden, vilket ger en lugn och naturskön atmosfär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se varför allmänheten uppmanas rapportera in de gamla träden i klippet. Foto: April Caarph/SVT

Se det bortglömda kulturarvet – knotiga gamla träd i Skalänget

Publicerad

Förr i tiden beskars lövträd och torkade löv blev djurfoder. Nu, flera hundra år senare, vill Länsstyrelsen i Jämtlands län få in tips om sådana träd – så att de ska kunna kartläggas.

– Det här var viktiga resurser. Vi är de sista generationerna som får uppleva det kulturarv som de här träden faktiskt är, säger Bodil Carlsson på Länsstyrelsen i Jämtlands län.

Just de här träden i Skalänget är det svårt att åldersbestämma, men vid jämförelse med sälgar i Dalarna som gått att åldersbestämma kan man anta att även de här träden är flera hundra år gamla. Och de är några av de hamlade träd i länet som kartlagts i en inventering som länsstyrelsen och skogsstyrelsen gör.

Löven användes som vinterfoder

Att skörda löv var ett viktigt sätt att dryga ut boskapens vinterfoder, lövtäkt var en del av jordbruket fram till för ungefär hundra år sedan.

– Att vi beskar lövträden och också torkade löv som vinterfoder är något som inte nämns så ofta, säger Bodil Carlsson.

Hamling är en gammal traditionell beskärningsmetod där man beskär träden hårt och endast sparar några enstaka smågrenar. Lövverket användes sedan som mat till djur. Kraftigt beskurna och ofta knotiga träd är spår av hamling som går att se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.