Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning av händelsen som ledde till att männen åtalades misstänkta för försök till mord, grovt sabotage mot blåljusverksamhet och grovt vapenbrott – på 60 sekunder. Foto: Polisens förundersökning

Skärpt straff efter polisbeskjutning i Östersund förra sommaren

Publicerad

I dag meddelade hovrätten att de två män som åtalats för att ha skjutit mot fyra poliser under en polisjakt i Östersund i augusti förra året får skärpta fängelsestraff.

De två männen, 19 och 24 år, har i samband med polisjakten gjort sig skyldiga till flera brott. Nu fastställer hovrätten i tingsrättens dom i fråga om vad männen begått för brott och skärper straffen.

Längre fängelsestraff

Hovrätten dömer den person som sköt mot poliserna till fängelse i sex år och sex månader, istället för sex år. Chauffören döms till fängelse i fem år och sex månader, istället för de fyra år i fängelse som tingsrätten dömde ut.

Polisbeskjutning i Östersund

Hovrätten bedömer att straffvärdet för gärningarna är högre än vad tingsrätten har kommit fram till.

– Det har rört sig om en skjutning med automateld i Östersund. Detta har inneburit ett allvarligt angrepp på målsägandenas trygghet till person, säger hovrättslagmannen Susanne Hård.

Grovt hot mot tjänsteman

Åklagaren åtalade båda männen för försök till mord, men hovrätten, precis som tingsrätten, menar att det inte är utrett. Däremot är det utrett att de gjort sig skyldiga till grovt hot mot tjänsteman samt medhjälp till det.

Precis som tingsrätten anser även hovrätten att männen ska dömas för grovt sabotage mot blåljusverksamhet.

Hovrätten var inte helt enig, en av rättens ledamöter anmälde sig skiljaktig i frågan om chaufförens delaktighet i grovt sabotage mot blåljusverksamhet och ansåg att åtalet i den delen skulle ogillas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisbeskjutning i Östersund

Mer i ämnet