Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den skidbro som transporterar skidåkare från de östra delarna av Åres skidsystem till de centrala rasade under stormen Hans. Destinationschefen för Åre Sebastian Thomasson, tror att den kommer att vara återuppbyggd innan skidsäsongen börjar. Foto: Fredrik Eliasson/SVT

Skistar om raserade bron vid Fjällgården: ”Det här är stora skador”

Uppdaterad
Publicerad

Skistar menar att cykellederna på berget och skidsystemet klarat stormen Hans bra bortsett från området kring Susabäcken. Men vattenmassor från berget har raserat den viktiga skidbro vid Fjällgården som kopplar ihop skidsystemets östra delar med centrala Åre.

Åre by sträcker sig som högst upp till Fjällgården som också ligger nära Susabäcken som för drygt en vecka sedan svämmade över och skapade stor förstörelse flera hundra meter nedanför i byn. Men även uppe vid Fjällgården blev skadorna omfattande. Där finns den första dammen som ska skydda mot att slam och bråte färdas nedåt. Ett tiotal meter nedströms dammen fanns innan stormen Hans en skidbro som nu är fullständigt raserad.

Stora skador

– Det här är inte på något sätt kul att se. Det här är stora skador, så vi får tillsammans med kommunen se över om något skulle ha gjorts annorlunda, säger Sebastian Thomasson, destinationschef Skistar Åre.

Översvämningen i Åre

De sedimentdammar som finns i Susabäcken är kommunens. Men runt om i liftsystemet på Åreskutan har Skistar ett tjugotal liknande dammar som ska stoppa smutsigt vatten från att till slut rinna ut i Åresjön. Sebastian Thomasson menar att dessa fungerat bra och att de delar av Åreskutan som ingår i liftanläggningen klarat stormen väl.

– Vi har en hög beredskap när det kommer till kraftig nederbörd så att vi kan agera snabbt när den kommer, säger Sebastian Thomasson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningen i Åre

Mer i ämnet