Skogsstyrelsen har sedan mitten av 90-talet inventerat skog i Sverige och kartlagt nyckelbiotoper. En nyckelbiotop är en beskrivning av ett område som innehåller höga naturvärden som ska skyddas.
– Den biologiska mångfalden och många skogliga arter är hotade och då har vi sagt att vi vill inte att de ska bli utrotade och då måste vi göra något åt de, säger Erik Kretz, skogskonsulent på Skogsstyrelsen i Jämtland.
Planerade avverkning – blev nyckelbiotop
Calle Roos har en skogsfastighet i Överocke som har brukats i generationer, För ett tag sen gjorde han tillsammans med planhandläggare på Norrskog en skogsvårdsplan. Utifrån den planen så lämnade han in en anmälan till Skogsstyrelsen om att han skulle avverka på en liten del av fastigheten.
– Från ingenstans fick jag nej på den avverkningen för Skogsstyrelsen ansåg att det var en nyckelbiotop, så jag anmälde ett nytt område men fick samma svar där, säger Calle Roos.
Skogsbolagen köper in in skogen
När Skogsstyrelsen får in en avverkningsanmälan så åker de ut och tittar på de berörda området, blir det då inventerat som en nyckelbiotop blir det som en död hand på just de området. Det blir inget formellt förbud att inte avverka men skogsbolagen har i sin miljöcertifiering sagt att man inte ska köpa in skog i en nyckelbiotop så skogsägaren har ingen att sälja skogen till helt enkelt.
– Det blir knepigt för markägarna då dom plötsligt sitter med en nyckelbiotop som de hade tänkt avverka så det kan bli situationer som inte blir så bra, säger Erik Kretz på Skogsstyrelsen i Jämtland.
– Det blir ju heltokigt, man blir bakbunden och man kan inte göra som man vill på sin egen fastighet. Det känns som staten konfiskerar de, säger Calle Roos.
Är det inte bra att Skogsstyrelsen skyddar områden med höga naturvärden då?
– Jo visst är det så, det är därför vi fastighetsägare satt av fem procent frivilligt, men det verkar som de delarna är naturvärda plus ytterligare delar här, säger Calle Roos.
Går inte att överklaga
Eftersom en nyckelbiotop bara är en beskrivning av ett skogsområde så går det inte att överklaga. Skogstyrelsen bestämmer här enhälligt, kvar lämnas skogsägaren som inte kan bruka sin skog.
I Jämtland är 3 procent av den produktiva skogmarken nyckelbiotop, vilket är överkomligt anser Skogsstyrelsen.