Charlotte Henriksson, skyddsombud på förskolan i Hackås, menar att personalen är orolig för hur de ska agera när ett barn uppvisar covid-19-liknande symtom.
Hon har därför begärt skyddsutrustning och tydligare rutiner från sina chefer.
”Kan ta timmar innan vårdnadshavare kommer”
– Om vi är i ett arbetslag och någon måste gå undan med ett barn som uppvisar symtom, vem ska göra det? Det kan ta en timme innan vårdnadshavare kan hämta sitt barn. Ska vi stå och diskutera i situationen vem som ska ”offra sig”? Vem ska göra prioriteringen? sa Charlotte Henriksson till SVT Jämtland tidigare i veckan.
Men kommunen säger nej och hänvisar till att varken Folkhälsomyndigheten eller smittskyddsläkare lämnat rekommendationer om skyddsutrustning till förskolepersonal. De menar också att det finns rutiner för hur personalen ska agera om ett barn uppvisar symtom.
Ärendet prövas
Frågan har därför hamnat på Arbetsmiljöverkets bord och det är första gången de får ta ställning till om förskolepersonal ska ha rätt till skyddsutrustning.
– Ärendet kom in i slutet av förra veckan, inspektion gjordes i mitten av denna vecka. Nu samlar vi ihop fakta för att kunna ta ställning till det skyddsombudet skriver, säger Monica Björk, enhetschef på Arbetsmiljöverket.
– Eftersom vi inte haft motsvarande ärende innan är vi extra noggranna. Vi är noggranna i alla ärenden, men här har vi inget annat ärende att luta oss mot eller jämföra med, rättare sagt. Därför måste vi bygga upp all fakta från grunden, säger Monica Björk.
Olika förutsättningar
Det går dock inte att säga hur beslutet gällande förskolan i Hackås kommer påverka andra förskolor i landet.
– Vi tar alltid ställning till skyddsombudets specifika formulering, sen tittar vi på omständigheter och förutsättningar på den aktuella förskolan, det kan handla om hur mycket man är ute eller om det går att gå undan med det sjuka barnet i ett avskiljt utrymme. Det handlar också om man haft smittan på arbetsplatsen eller inte. Så man bör vara försiktig med att dra för stora slutsatser.
Hur stor vikt lägger ni vid att Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkare inte rekommenderar skyddsutrustning?
– Folkhälsomyndighetens rekommendationer är alltid intressanta, men i våra beslut måste vi luta oss mot våra lagar och föreskrifter.
Beslut kommer
Arbetsmiljöverket håller just nu på att samla in utlåtanden från sina jurister och experter på yrkeshygienska risker. Ett beslut i frågan väntas komma inom några veckor.