• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergvik i Söderhamns kommun, Gävleborgs län. Det brinner kraftigt i ett radhus. Räddningsledaren uppmanar människor och trafik i området att hålla sig borta. Information om händelsen kan fås på restaurangen vid Bergviks IP. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Brandbil framför Woolpowers fabrik.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Brandmännen var tvungna att vänta in en expert som kunde stänga av solcellerna på Woolpowerfabrikens tak, för att kunna släcka branden. Foto: Dzintra Dumbre/SVT

Solcellerna hindrade släckningsarbetet – hotade hela Woolpowers fabrik

Uppdaterad
Publicerad

Solcellerna på taket hade en klar roll vid branden hos Woolpower i Östersund på måndag eftermiddagen. Det är oklart om de rent av kan ha varit brandorsaken, men under alla omständigheter hindrade de brandmännen i släckningsarbetet.

Helt klart är att det brann på taket till den splitternya fabriken, där solcellerna är monterade. Räddningstjänsten kunde inte gå igång med släckningen ordentligt förrän det kommit hjälp som behärskade solcellerna.

De fortsatte helt enkelt att producera el vilket gjorde hela insatsen riskabel.

Brand i Woolpower

Efterlyser hantering av nya problemet

– Här krävs det att man tar ett samlat grepp. Solcellsanläggningarna fungerar olika sinsemellan och vi kan inte veta hur just en speciell stängs av, säger brandingenjören Martin Jonsson på räddningstjänsten i Östersund.

Problemet lär vara växande i och med att solceller på taken blir allt vanligare även på privata bostäder.

– Det gäller att anlita ett företag som är godkänt att installera solceller. Dessutom vill vi att man skyltar om att det finns solceller, påpekar Martin Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brand i Woolpower

Mer i ämnet