En person håller ett stearinljus i skymningen, vilket skapar en varm ljuskälla mot en mörk bakgrund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det var kallt och lite blåsigt i Östersund när ljusmanifestationen för förintelsen hölls. Foto: Björn B Schäfer/SVT

80 år sedan Auschwitz befriades – stämningsfull minnesstund i Östersund

Uppdaterad
Publicerad

Många ljus tändes i Östersund under måndagskvällen för att uppmärksamma att det är 80 år sedan Auschwitz befriades.

Idag, för 80 år sedan, den 27 januari 1945, befriades Auschwitz-Birkenau och den brutala sanningen om nazisternas koncentrationsläger avslöjades för omvärlden. Denna dag kallas numera ”Förintelsens minnesdag”.

En ljusmanifestation över förintelsens offer under andra världskriget hölls på Stjärntorget i Östersund under måndagskvällen.

”Får aldrig glömma”

Initiativtagare var Kristdemokraterna i Östersund. Men även andra partiers företrädare var på plats samt en del östersundare som stannade till och tände ett ljus.

– Ljuset är det som går genom mörkret och jag tror ändå att folk tänker till. Det här är viktigt. Vi får aldrig glömma förintelsen, säger Stephen Jerand.

Vad var Förintelsen?

Folkmordet på judar under andra världskriget har fått namnet Förintelsen. Namnet beror på att den nazistiska regimen mycket metodiskt arbetade för att förinta alla judar i hela Europa. Det judiska folkmordet som nazisterna och deras medhjälpare genomförde innebar att omkring 6 miljoner judar mördades. Folkmordet pågick under andra världskriget 1939–1945.

Också romer utsattes för ett folkmord baserat på att nazisterna tänkte att det fanns olika ”människoraser”. Nazisterna förföljde, fängslade och dödade även tiotusentals människor som var till exempel politiska motståndare, homosexuella eller människor som nazisterna ansåg inte ”passa in” i det nazistiska samhället och som kallades ”asociala”.

Källa: Forum för levande historia, levandehistoria.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.