Marcel Rådström inne på Jamtli bredvid en skylt med texten ”Flykten från Norge”. Bakgrunden visar delar av utställningslokalen med fler skyltar och presentationer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar projektledaren Marcel Rådström om utställningen i Östersund och de norska judarnas flykt: ”Jag tror att det finns berättelser ute i bygderna” Foto: Eva Danielsson/SVT

Utställning berättar om norska judars flykt undan förintelsen – till Jämtland

Publicerad

Just nu visas vandringsutställningen ”Sverige och Förintelsen” på Jamtli i Östersund. Under helgen var projektledaren Marcel Rådström på plats för att uppmärksamma Förintelsens minnesdag.

– Den svenska gränsen kom att bli en räddning för alla som ville fly från Norge, ungefär 1 200 norska judar lyckades fly över till Sverige, berättar Marcel Rådström.

Marcel Rådström är projektledare och pedagog vid Forum för Levande historia och har varit med och producerat ”Sverige och Förintelsen” som nu visas på Jamtli. Utställningen visar vittnesmål, konstverk och olika föremål som bevarats.

– Vi har bland annat en bild från Gäddede i norra Jämtland. Den visar när en lastbil kommer till gränsen, som ser ut att vara någon typ av flyktingtransport, säger Marcel Rådström.

Förintelsens minnesdag

Den 27 januari varje år uppmärksammas Förintelsens minnesdag runt om i Sverige och världen. I år är det 80 år sedan koncentrations- och förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades.

Sverige och Förintelsen

Utställningen Sverige och Förintelsen handlar om Sveriges relation och hållning till Förintelsen och lyfter fram enskilda individers mod, men också dåtidens rädsla och passivitet. Utställningen fokuserar på bland annat neutralitets- och handelspolitik, antisemitism och flyktingmottagande under åren 1933–1946.

Källa: Forum för Levande historia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.