• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från kalla krigets neutralitet till Nato-ansökan och vapen-assistans – så har Sveriges säkerhetspolitiska inriktning ändrats sedan krigsutbrottet i Ukraina. Hör docent i krigsvetenskap Håkan Gunneriussons analys i videon. Foto: SVT Arkiv

Krigsforskaren i Östersund: Snabb förändring från alliansfrihet till vapenbistånd

Uppdaterad
Publicerad

Sedan den fullskaliga invasionen av Ukraina började för ett år sedan har svenskarnas bild av Sveriges roll i världen förändrats radikalt och med den Sveriges säkerhetspolitiska inriktning. En hastig och genomgripande förändring, som det inte talas mycket om. Det menar Håkan Gunneriusson, docent i krigsvetenskap vid Mittuniversitetet i Östersund.

– Vi har vaknat upp och insett att vi är en del av världen även vi, säger han.

Den fullskaliga invasionen av Ukraina har fått stora konsekvenser på många olika plan, där Sverige slagit in på en ny säkerhetspolitisk linje.

Ukrainakriget och Jämtland

– Vår Natoansökan är ett ställningstagande som går långt bort från ”kalla kriget-bilden” av svensk neutralitet, säger han.

I videon ovan kan du se några filmklipp från förr och även från senaste året som visar en del av den här förändringen.

Men kommer Sverige att släppas in som medlem i Nato? Ja, menar docent i krigsvetenskap Håkan Gunneriusson. Mer om det i videon nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommer Sverige att släppas in i Nato? I klippet svarar docent i krigsvetenskap Håkan Gunneriusson. Foto: Marie Selander/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakriget och Jämtland

Mer i ämnet