Foto: TT

Stökigt kontor ökar sjuktal

Publicerad

Att klaga över kollegors överbelamrade skrivbord eller att någon pratar för högt i telefon hör nästan till rutinerna i ett öppet kontorslandskap. Och de som tvingas göra det löper större risk att bli sjuka än de som har ett eget rum.

– Man kan se ett mönster där personer som jobbar i kontorslandskap har en högre sjukfrånvaro. Det kan också ha att göra med att sjukdomar sprids enklare i en öppen miljö, säger Aram Seddigh som forskar på kontorsmiljöer vid Stockholms universitet och Handelshögskolan.

Stora kontorslandskap

Han får medhåll från Lisa Rönnbäck, projektledare vid Prevent, som arbetar med kontorsutformning.

– Generellt är det de som sitter i stora kontorslandskap som trivs sämst och störs mest på jobbet, säger hon.

För några år sedan kom forskare från Princeton fram till att ett stökigt skrivbord överbelastar hjärnan och förstör koncentrationsförmågan. Oredan hämmar också produktiviteten och ställer till det när information ska processas.

– Det finns personliga önskemål om hur skrivbordet ska se ut, men de flesta är nog överens om att inte ha det så stökigt. Företag som tar upp kunder till kontoret ser att det är extra viktigt att ha det snyggt, säger Aram Seddigh.

Kan inte avskärma sig

Men vilken kontorstyp som är bäst är en komplex fråga med olika för- och nackdelar.

– Hos de som jobbar i öppna miljöer ökar den sociala trivseln då man ser sina kollegor. Men samtidigt kan den fördjupade kommunikationen bli lidande då man inte lika enkelt kan avskärma sig för känsliga samtal, säger han.

Tips för bättre kontorsmiljö

Dämpa ljudet genom att lägga ut mattor. Placera inte ljudkänsliga personer i hörn där ljudet lätt studsar tillbaka.

Att ha bra belysning, ventilation och lagom temperatur är viktigt. Se även till att de som behöver avskärma sig.

Ha tysta mötesrum som är fria att använda.

Sätt upp förhållningsregler tillsammans med anställda eller kollegor och uppdatera vid jämna mellanrum.

Källa: Stockholms universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.