Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fastighetsägaren Diös kommer att överklaga länsstyreslens beslut om att upphäva delar av bygglovet för det planerade fängelsebygget på Frösön. Foto: Fredrik Eliasson/SVT

Stoppade fängelseplaner på Frösön – Diös överklagar länsstyrelsens beslut

Publicerad

För två veckor sedan upphävde länsstyrelsen det bygglov Östersunds kommun beviljat. Det inkräktade på kulturmiljön tyckte länsstyrelsen, medan kommunen tycker att färska jobb till staden är prioriterat. Nu har fastighetsägaren Diös bestämt sig för att överklaga länsstyrelsens beslut.

En trevåningsbyggnad, höga master med strålkastare och staket runt fängelset tyckte Östersunds kommun var en mindre avvikelse från detaljplanen för Frösö strand. Det allmänna intresset med nya jobb vägde tyngre.

Diös överklagar beslut

Länsstyrelsen hade en annan uppfattning och stoppade för två veckor sedan delar av bygglovet. Nu har Diös som äger fastigheten, och planerar hyra ut till Kriminalvården, bestämt sig för att överklaga. Men tiden börjar rinna iväg. Om en vecka ska överklagan vara inlämnad till mark och miljödomstolen.

Fängelseplaner i Östersund

I inslaget kommenterar Johan Fryksborn, affärsområdeschef på Diös, hur bolaget hanterar den snäva tidsfristen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fängelseplaner i Östersund

Mer i ämnet