Kollage med tre personer. Från vänster en äldre gråhårig kvinna en yngre brunhårig tjej och en man med skägg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad boende i Oviksbygden tycker om planerna på en gruva. Planer som nu kommit längre än tidigare efter att ett företag nu lämnat in en formell ansökan att börja bryta. Foto: Björn Bengtsson Schäfer

Stor oro och motstånd mot gruvplanerna i Oviken

Publicerad

Under många år har det provtagits och utretts men nu finns en formell ansökan om att öppna dagbrott i Ovikenområdet. Och i Myrvikens centrum var det inte svårt att hitta oroliga röster, om vad en gruva kan komma att innebära för bygden.

Vanadis Battery Metals heter bolaget som den här veckan har lämnat in ansökan att börja bryta i området väster om Myrviken i Bergs kommun. Och så här nära en faktisk gruva har den långa processen aldrig varit tidigare.

Under fredagen svårt att hitta någon i Myrviken som välkomar planerna på ett dagbrott. Trots att uran inte längre ingår bland de metaller som ska tas upp. Hör mer i klippet ovan.

Oro för Storsjöns vatten

– Det känns oroligt det här, säger Robin Jonsson som bor i Vigge, ganska långt ifrån det tilltänkta gruvområdet.

– Alla som bor runt Storsjön skulle jag tro är oroliga. Och vad det här kan innebära om det blir av.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.