reporter i bild

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad vill Vanadis Battery Metals göra? Hör reportern förklara. Foto: Maria Harning/SVT

Bolag ansöker om att få starta gruva i Oviken

Uppdaterad
Publicerad

Nu har bolaget Vanadis Battery Metals lämnat in en ansökan om att få starta gruvbrytning i ett område väster om Myrviken i Bergs kommun. Ansökan kom in till Bergsstaten tidigare i veckan.

Vanadis Battery Metals är ett dotterbolag till det australiensiska bolaget Aura Energy. I nästan 17 år har bolaget haft undersökningstillstånd för det drygt 18 hektar stora området som kallas Häggån 1.

Bolagets ansökan om bearbetningskoncession registrerades hos Bergsstaten igår, den 28 augusti. Det var i grevens tid. Hade de inte kommit in med någon ansökan senast igår, så hade området Häggån 1 hamnat i karantän. Det hade inneburit att inget bolag hade fått söka tillstånd för prospektering eller koncession i området på ett år.

Gruvplanerna i Jämtland

I november hade Vanadis Battery Metals samrådsmöte i Oviken om planerna på en gruva för att bryta vanadin.

Nu ska Bergsstaten, länsstyrelsen och mark- och miljödomstolen pröva ansökan. Det beräknas ta omkring fem år att få igenom ett tillstånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvplanerna i Jämtland

Mer i ämnet