Till vänster en sjuksköterska som går i korridoren på hälsocentralen i Sveg, Härjedalen. Till höger Anda Embretzen, chefen för socialförvaltningen i Härjedalens kommun. Hon berättar att de har svårt att hitta sommarvikarier för sjuksköterskorna i kommunen och att det beror på systemet med bemanningsföretagen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anda Embretzen, chef för socialförvaltningen i Härjedalens kommun, ser svårigheter med att rekrytera sommarvikarier för sjuksköterskorna i kommunen. Hon tror att det till stor del beror på systemet med bemanningsföretagen. Foto: Maria Broberg/SVT

Stora svårigheter att få sommarvikarier till sjuksköterskorna i Härjedalens kommun

Uppdaterad
Publicerad

Till sommaren behöver Härjedalens kommun 3 till 5 sjuksköterskevikarier. Förra året löste kommunen det med bemanningsföretag.

– Men vi hade också stabilare läge med bemanning i gruppen, i år är det annat, säger Anda Embretzen, socialchef i Härjedalens kommun.

I år är det annat läge och även bemanningsföretagen saknar personal.

– Inte ens bemanningsföretag kan leverera det vi har efterfrågat. Det är högre konkurrens, det är fler som anlitar bemanningsföretag. Det är också en helt annan arbetsmarknad. Som enskilda individer har man större möjlighet att välja vad man vill göra och inte göra.

En isolerad kommun

Trots att Härjedalens natur kan locka människor att bo och leva så ser Anda Embretzen svårigheter.

– Vi är isolerade från närliggande kommuner, vi har svårt att konkurrera med de som pendlar in. Ska man jobba i Härjedalen ska man också bo här, det är svårt att locka personer som vill flytta hit. Man har större utbud i större kommuner.

Anda tror inte alls på idén med bemanningsföretag och vill se en nationell lösning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.