Det ska satsas på ny handelsyta i Storlien. Foto: Svenska handelsfastigheter

Storsatsning på utbyggd handelsplats i Storlien

Uppdaterad
Publicerad

Det ska byggas en ny handelsplats i Storlien, invid norska gränsen. Bolaget Svenska handelsfastigheter investerar runt 250 miljoner, och planen är att den första etappen ska stå klar för uthyrning i april 2020.

Det finns planer på totalt tre etapper och en investering på 400 miljoner kronor i handelsplatsen, som kan bli så stor som 24 000 kvadratmeter. Då är existerande lokaler inräkande. I första etappen handlar det dock om drygt 10 600 nya kvadrat som ska inrymma fyra butiker, däribland Coop och Eurocash.

De nya lokalerna kommer byggas i anslutning till Coops nuvarande lokaler, och de äldre ska göras om för nya hyresgäster i etapp två av projektet, som också ska stå klart under 2020.

Bygger om rondell

Etapp tre är inte färdigplanerad ännu, så den slutliga ytan är en uppskattning.

– Det beror på vad det är för typ av service, tjänster och butiksutbud som vi tror kommer efterfrågas. Det är viktigt med en bra mix, säger Michael Wallin som är pressansvarig för Svenska handelsfastigheter till SVT.

Han nämner apotek och annan detaljhandel som bra komplement till livsmedelsaffärer. Handelsområdet ska också inkludera parkering med 80 laddstationer för elbil, och E14-rondellen kommer byggas om.

Ser potential

– Vi har vetat att det finns en betydande potential här i Storlien som vi nu ser förverkligas, säger kommunstyrelsens ordförande Daniel Danielsson (C), i ett pressmeddelande.

Det är gränshandeln som lockar till investering. År 2017 uppgick den till runt 24 miljarder kronor enligt Thomas Holm, vice vd för bolaget Svenska handelsfastigheter som har ett hundratal handelsfastigheter över hela Sverige.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.