En person står vid en apparat och ger en presentation till två åhörare i en teknisk miljö. De båda åhörarna bär hörselskydd och är klädda i arbetskläder. Fokus ligger på interaktionen mellan presentatören och åhörarna. Hemvärnet, fältkockar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Tidigare har vi raggat kockar och sedan helt plötsligt så ökade ansökningarna” – hör kurschefen Anders Roos om tillströmningen till hemvärnet. Foto: Eva Danielsson/SVT

Stort intresse för att bli fältkock inom hemvärnet – 100 personer på väntelistan

Publicerad

För bara några år sedan fick hemvärnet i Jämtlands län jaga efter kockar men nu är det tvärtom. Ansökningarna till fältkocksutbildningen har ökat markant.

– Vi har en ganska lång kölista och det är otroligt roligt, säger Anders Roos, kurschef.

Thomas Strömstedt är fältkocksinstruktör på den utbildning som Lottakåren arrangerar. Just nu står 100 personer på väntelistan för att få börja en utbildning i någon av landets fyra militärregioner.

– Förutom att vi är soldater och ska kunna strida precis som en vanlig skyttesoldat, så har vi också en specialistbefattning där vi jobbar med mat. I Försvarsmakten märker man att vällagad, varm mat till soldaterna höjer deras stridsvärde, säger Thomas Strömstedt.

För att vara fältkock krävs inte bara matlagningskunskaper och organisationsförmåga – det krävs också styrka för att kunna lyfta stora kokkärl och stora förpackningar med matvaror.

”Tungt, svettigt, och högljutt – men superkul” – häng med blivande fältkockarna Maria och Pernilla i klippet nedan:

Hemvärnssoldaterna Maria och Pernilla i fältkök i gröna kläder, hörselkåpor och lagar mat.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Blivande fältkockarna Maria och Pernilla lagar mat för 60 personer och berättar om utbildningen och varför de valt att gå den. Foto: Eva Danielsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.